Het was een mooi 2017

https://natuurcamp.com/wp-content/uploads/2017/12/26063455_1773439489347124_2072297534484704474_o-2.jpg
Cultuur

Dat was 2017 in Hongarije.

Het jaar loopt op een eindje en we kunnen terugkijken op een fantastisch mooi jaar. Het jaar begon koud maar we waren toen binnen bezig in het huis van Perry , een mooie winterse bezigheid en fijn om je kind vooruit te kunnen helpen. We zijn zo mooi de winter door gekomen terwijl het in Hongarije een echte winter was. Temperaturen van min 20 werden geregistreerd en de Tisza was bevroren. Net een week voordat we de 16 e februari terugkwamen ontdooide dit en het kruiende ijs kwam langs ons dorp, een waar natuurgeweld die platen ijs van een halve meter dik.
In de bochten kwamen ze opgestapeld op de kant te liggen en het had nog wat meer rommel op zijn weg meegenomen. Bootjes , steigers ,tuinhuisjes en zelfs een pond was langsgekomen.
Meteen na deze dooi was het voorjaar er weer met overdag lekker de zon en nog wat matige nachtvorst. De tuin begint dan al te groeien en er werd volop gezaaid.
Toch moesten we dit jonge gewas tegen de nachtvorst beschermen tot half mei . Maar het groeit allemaal veel harder dan in Nederland omdat de dagtemperatuur vaak tegen de 20 komt. En het is zelden bewolkt dus veel licht voor de planten.We hadden ons aangesloten bij een bekende boekingssite en dat liep gelijk goed.
Vooral als er een evenement is en dat begint al begin mei met de grote wielerronde om het meer. Er is elk weekend wel wat te doen en sowieso zijn er elk weekend fietsers. Cultuur en sport is in Hongarije heel belangrijk. De hongaar kan hier heerlijk fietsen op de fietspad om het meer, dit is vrij uniek voor dit land, fietspaden. Om de 4-5 km kun je bij de omliggende dorpen/ haventjes aanleggen voor een drankje of zelfs belgische verse frieten. Ook onze zuiderburen hebben Hongarije gevonden en er een bestaan opgebouwd. We vinden het leuk om s morgens voor de gasten een mooi ontbijt te serveren en regelmatig verkopen we onze boottocht ; een met hapje en drankje arrangement. Dit alles maakt dat we een mooi seizoen hebben gedraaid. We zijn dik tevreden. Ook de klanten laten op de boekingssite mooie recencies achter, daar zijn we heel blij mee. Ook de vrienden en kennissenkring wordt steeds groter onder Nederlanders, Belgen Duitsers en natuurlijk de Hongaren.
De opnames voor het programma “ik vertrek” waren in mei afgerond en iedereen heeft het op 2 september kunnen zien in onze aflevering. Heel veel leuke reacties hebben we mogen lezen op diverse facebooksites en we waren trending twitter. Op oudjaarsavond zijn we nog te gast in het programma “de TV draait door” van Matthijs van Nieuwkerk. Dit is een samenvatting van de meest leuke en spraakmakende gebeurtenissen op Tv het afgelopen jaar. Het is te zien om 21:30 op NPO 1.
De Hongaarse taal gaat goed en geen drempel die we daarom niet over durven. Als het erg bureaucratische taal wordt krijgen we nog steeds de hulp van Authentiek Hongaars die een goed nazorgpakket hebben als je iets in Hongarije koopt bij hun.We hebben inmiddels geen honden meer maar daar zijn we inmiddels aan gewend. We missen ze enorm want niks is zo leuk dan met de hond de poesta op. Maar we zien ook de vrijheid om weg te kunnen zolang we willen met het vleigtuig enzo. Bogi komt nog regelmatig langs en krijgt dan een schoonheidsbehandeling. Haar pups die ze in mei had zijn goed terecht gekomen en we hebben haar daarna laten steriliseren want er is een overvloed aan honden daar in Hongarije. De emigratie is een feit, de papieren zijn nu helemaal rond. Als we nu in Nederland komen is het een vakantiegevoel en we gaan dan na een paar weken weer graag terug. We gaan voor deze reis vanaf onze voordeur met de bus (0.70)naar de trein (5 Euro)en zo naar het vliegveld van Debrecen. We vliegen dan met Wizzair superhandig in twee uur naar Eindhoven. Zo komen wij of de kinderen regelmatig over naar elkaar en bezoeken we hier een hardstylefestival of vieren samen kerst . Peanuts is dat vliegen en de trein is erg vermakelijk dwars over de puszta.
Vergeleken bij Hongarije is Nederland 1 perfekt park zoals de infrastructuur naadloos op elkaar aansluit en elke tuin strak geknipt is. Dat valt nu pas op. Ook de hoeveelheid regen deze dagen in Nederland!
Maar het platteland is onze favouriete plek op de poesta dat verveelt nooit.
De winter is tot nu toe heel mild in Hongarije maar vaak is die kort en hevig in januari/februari.
We zullen het gaan zien de komende maanden.
Wij wensen al onze trouwe volgers een gezellig uiteinde en een heel goed 2018 met alles wat wenselijk is. Leef je droom voor zover mogelijk en geniet van het moment. Tot slot willen wij afsluiten met de zin:

Viszlát és köszönöm az összes gyönyörű reakcióját az elmúlt évben ,ofwel; Tot ziens en dank u wel voor al uw mooie reacties het afgelopen jaar.
NatuurCamp-inn Tisza-To