Pruimentijd.

https://natuurcamp.com/wp-content/uploads/2018/08/IMG_7366.jpeg
Cultuur

 

Inmiddels is het weer augustus en we hebben tot nu toe een hele fijne zomer achter de rug. Af en toe een buitje, frisse nachten en af en toe een heel warme dag. Maar niet zo gek heet als in de rest van Europa en dat zijn we hier op de poesta eigenlijk wel gewend. Het hele klimaat is anders als we het wereldnieuws volgen. Dit jaar waren ze erg laat met het maaien van de poesta. Dat stuk poesta hierachter is van de staat en men kan het gras kopen. Het schijnt zo te zijn dat ze vaak lang wachten omdat de prijs dan laag is. Ons inziens zit er dan weinig voeding meer in dat hooi,maar wij zijn geen argrariër. Ook wordt hier veel luzern gemaaid en geoogst voor t vee. De ooievaars die rond 20 augustus altijd vertrekken maken nog even dankbaar gebruik van de maaltijd na het maaien hier. Zojuist zijn er bij de boer achter ons 60 lammetjes geboren dus dat is ook anders dan bij veel schapenbedrijven.Met kerst lammeren er zo’n honderd schapen met 120 lammetjes als resultaat. Ze gaan veelal weg als ze 10 kg wegen als lamsbout. Ontdanks de goede zomer valt de groententuin bij de meesten tegen dit jaar.In het voorjaar te lang kou en nat en daarna veel droge wind en luis. Wel kwamen er hier meloenen uit en ze dragen volop.Het valt op deze grond sowieso niet mee groenten te kweken. We willen niet spuiten dus de slakken eten de sla meteen op.

De kamers zitten elk weekend vol en regelmatig ontvangen we campers of kampeerders. Ook hebben we al veel bootreisjes gemaakt en de klanten zijn hierover erg enthousiast. Het meer is ook ongekent mooi en vele vogels trekken de aandacht omdat we deze in Nederland niet kennen. Bijna elk weekend is hier in de stad wel iets te doen wat veel toeristen naar dit gebied trekt. De burgemeester zit er goed bovenop en de ontwikkeling gaat razendsnel. Ook de havens breiden uit en er komen allerlei gezellige terassen en eethuisjes bij. Genoeg keuze zelfs een” all you can eat”. 5 grote festivals van opera tot pop. Voor iedere doelgroep is er wat te doen. Kermis en Circus en natuurlijk het strand. Dat wordt goed bezocht. Er is ook een speciaal hondenstrand . We hadden motortreffen en paardenrennen.

Fietstour en ieder dorp in de omgeving zijn eigen feest met diverse artiesten en natuurlijk de plaatselijke gerechten .Momenteel drie nachten DJ festival ,maar we horen er hier niets van. Hier genieten mensen van de rust, absolute stilte valt menige klant op.

We hebben genoten in mei van de moerbeien, in juni van veel kersen, in juli van perziken en nectarinen en nu van de vele pruimen. Buurvrouwen maken ze nog veel in tot jam en andere wekpotten. De economie draait hier goed dat zie je aan alles. We ontvangen naast Hongaren ook regelmatig Oostenrijkers op doortocht naar de Karpaten en Roemenen die de andere kant op gaan. En natuurlijk Nederlanders en Belgen en die wonen er hier ook veel. Mensen komen ook langs op jacht naar een huis en willen tips en ervaringsverhalen. Op onze wandeltochten spotten we weer veel reeën nu het gras er af is en vaak lopen er kleine kalfjes achteraan. Ze zijn nu mooi bruin van kleur, niet echt gecamoufleerd zoals s winters. Dan hebben ze de kleur van de poesta, beetje grauw bruin/grijs.

Het seizoen is in volle gang en morgen weer klanten op de boot. Dus gauw weer verder en tot de volgende keer. Alex en Martina.