OP DIT MOMENT GENIETEN WE VAN DE GEUR VAN DE ROBINIA .

https://natuurcamp.com/wp-content/uploads/2018/05/robinia-pseudoacacia-flowers-2.jpg
Cultuur

OP DIT MOMENT GENIETEN WE VAN DE GEUR VAN DE ROBINIA .

De gewone Robinia(pseudoacacia) is een prachtige boom hier in Hongarije die rijk is aan nectar en stuifmeel.
Robinia is inheems afkomstig uit het oosten van Noord-Amerika, voornamelijk in het Alleghenygebergte en uit de staten ten oosten van de Mississippi. Het is één van de eerste Amerikaanse boomsoorten die in Europa geïmporteerd en voor de bosbouw gebruikt werden. Vooral in de Balkan zijn deze bomen over grote oppervlakten van de poesta aangeplant. Inmiddels doen ook veel Oost-Europese landen intensief aan bosbouw op basis van robinia.
Ongeveer 340.000 hectare bos of een vijfde van het totale bosbestand bestaat er uit robinia. Roemenië beschikt over een 191.000 ha, Bulgarije over 73.000 ha. Met 1 miljoen kubieke meter is de Hongaarse robinia goed voor 18% van de totale houtproductie. De Robinia is rijk aan honing. Het moet ons dus niet verwonderen dat acaciahoning − die overal vanuit Hongarije wordt ingevoerd − zeer veel verkocht wordt in grootwarenhuizen. Vandaag is de gewone robinia, op de eucalyptus en de hybride populieren na, de meest aangeplante loofhoutsoort ter wereld.

Acaciahoning.

De honing van de gewone robinia wordt verkocht onder de naam acaciahoning. Deze honing wordt vaak duurder verkocht gezien de zeldzaamheid en de speciale smaak en kleur. Robinia is een ideale nectarplant die een transparante, vloeibare honing geeft. De bloei is vrij kort en slecht weer met veel regen en wind kan de bloei volledig vernietigen. Ideaal is een temperatuur rond de 20°C en niet te droge lucht. Te warm weer is ook niet goed want dan wordt er onvoldoende nectar geproduceerd bij gebrek aan vocht. Het is dus duidelijk dat het oogsten van zuivere acaciahoning niet alle jaren lukt. Op dit ogenblik dat de gewone robinia bloeit, staat ook de vroege linde in bloei zodat de honing van acacia meestal gemengd is met lindehoning.
De bijen verzamelen nectar op verschillende bloemen, voegen er enzymen aan toe en dampen de nectar in. Zo wordt het als “honing” opgeslagen in de cellen en afgedicht met een laagje was om bederf te voorkomen. Honing bestaat uit (direct opneembare) enkelvoudige suikers, zoals vruchtensuiker(fructose), druivensuiker(glucose) en meervoudige suikers. Verder uit een groot aantal waardevolle stoffen zoals enzymen, organische zuren, mineralen, bacterie remmende stoffen, vitaminen, (in mindere mate) hormonen, stuifmeelkorrels en aromatische stoffen. Deze laatste stoffen geven samen met de zuren de honing zijn karakteristieke geur en smaak. Honing is dus een waardevol mengsel van vele natuurlijke stoffen. Afhankelijk van de plant waarvan de nectar is gewonnen kun je verschillende honingsoorten onderscheiden. Ze hebben ieder hun eigen smaak, geur, kleur en consistentie(vloeibaarheid).
Alle honing heeft een zeer gunstige invloed op de lever en het verwijderen van giftige stoffen uit het lichaam.
Deze honing is goed bij hoest en verkoudheid, is bloedzuiverend en antiseptisch. De honing helpt bij spijsverteringsklachten die het gevolg zijn van een te grote zuurafscheiding van de maag. Door het hoge fructosegehalte blijft deze honing lang vloeibaar.
Doe de honing nooit in de hete thee of melk(eerst laten afkoelen tot lichaamstemperatuur). Alle honingsoorten bevatten enzymen welke lichaamsprocessen ondersteunen. Enzymen zijn eiwitten die temperatuurgevoelig zijn en gaan door warmte stuk.