Het Tiszameer in de nabije omgeving

Het Tiszameer

Omgeving

Tiszameer

Tiszameer, met zijn grote baaien, stille rivierarmen, tal van eilanden en een rijke vis- en wildstand treft u hier aan. Het Tiszameer heeft het op één na grootste wateroppervlakte (127 km²) van het land. Het ondiepe, snel opgewarmde water is heerlijk om in te zwemmen. Het diepere deel van het meer is uitstekend geschikt voor watersport. Behalve zeilen, waterskiën en surfen kunt u op het Tiszameer ook met een motorboot en jetski varen. Langs de 80 km lange oever vindt u recreatiegebieden, openbare stranden, campings en verhuurbedrijven. Ook zijn er voor de vissers en jagers voldoende mogelijkheden in de omgeving.

Tiszafüred, is één van de populairste vakantieplaatsen aan het Tiszameer. U kunt hier op de dode rivierarmen met een bootje midden tussen de waterlelies doorvaren. Het openbare strand (Szabadstrand) is voorzien van gras tot aan de waterkant. Ook zeker aan te bevelen is het thermaal- en openluchtbad.

Het Hortobágy Nationaal park is 520 km² groot en de Hortobágy-poesta is het kerngebied van dit nationale park. In dit schitterende natuurreservaat, waarvan het grootste gedeelte uit alkalische steppebodem met kort gras bestaat, komen veel zeldzame planten en vogels voor. Uniek in Midden-Europa zijn de hier voorkomende fata morgana’s.
Ook zeer bijzonder is de, tussen 1827 en 1833 gebouwde, stenen Negenbogenbrug. Deze brug vindt u bij het plaatsje Hortobágy en is 92m lang. Het is één van de meest gefotografeerde bouwwerken van Hongarije. Het staatslandgoed Hortobágy is bekend geworden dankzij het fokken van paarden van het Nónius-ras. Bij de wereldtentoonstelling in Parijs werden paarden van dit ras tot het meest ideale paard verkozen. Op het staatslandgoed Hortobágy worden in het hoogseizoen de beroemde Hongaarse paardenshows georganiseerd.

Cultuur

Cultuur - Thermaal bad Gellert

Thermaal bad Gellert

In Hongarije vermengen zich de invloeden van de westerse en oosterse cultuur uit een meer dan duizend jaar oude historie. Men vindt er sporen van het Romeinse Rijk, gebouwen uit de tijd van de Turkse overheersing en overblijfselen uit de middeleeuwen.
Als men aan Hongarije denkt, denkt men automatisch aan grote namen als Kodály en Bartók, operettes als “Die Lustige Witwe” of de “Csárdásfürstin”, maar ook aan vurige zigeunermuziek, temperamentvolle volksliederen en folkloristische dansen. Dit rijke muzikale erfgoed wordt in Hongarije goed onderhouden en elk jaar worden vele festivals en andere evenementen ter ere van de muziek en de makers georganiseerd.

Werelderfgoed

Intussen zijn acht locaties in Hongarije door UNESCO opgenomen in de werelderfgoedlijst. UNESCO vindt het belangrijk en waardevol deze locaties te beschermen en te onderhouden.
Het gaat hier onder andere om natuurlijke verschijnselen, zoals de Aggteleker en Slowaakse “karsten” (landschapsvormen door oplossing van kalksteen in water), de grootste in hun soort in Centraal Europa, en het in onze omgeving bekende nationale park Hortobágy en het landschap rondom het Ferto-meer.
Maar ook monumentale gebouwen staan op die lijst, allereerst het oudchristelijke kerkhof in Pécs met zijn prachtig beschilderde grafkamers, de meer dan duizend jaar oude Benedictijner abdij in Pannonhalma en het middeleeuwse dorp Hollók.
In het geografisch en geologisch zo bijzondere wijnbouwgebied Tokaj worden de oude wijntradities nog steeds
bewaard en toegepast.
Ook bouwwerken langs de Donau-oevers in Boedapest behoren tot het UNESCO werelderfgoed: de Burcht van Boeda, de op de Gellértberg (met het beroemde gellert bad) staande Citadel en de architectonisch unieke Andrássy Laan.

Boedapest dat is ontstaan uit Boeda en Pest is qua cultuur een van de mooiste steden van Europa waar we verschillende bouwstijlen van verschillende overheersers en de eigen authentieke kunst kunnen zien.