Het is weer lente.

https://natuurcamp.com/wp-content/uploads/2018/03/IMG_3292-2.jpeg
Cultuur

11 maart en we zitten alweer buiten.

Vandaag is het 11 maart 2018 en het is een gigantisch verschil in temperatuur met vorige week. Niet alleen hier maar ook in heel Europa ging men gebukt onder de kou. Gelukkig ging het hier met weinig wind gepaard dus met dat zonnetje dat zich regelmatig liet zien was het goed te doen.

Toch is het weer heerlijk om zoals gisteren weer lekker buiten te zitten in het zonnetje en het valt ons op dat het zo vaak windstil is hier. De sneeuw met daaronder behoorlijk dike ijsplaten waren ok binnen 3 dagen volledig weg.

We zakken nu wel tot de knieen in de kleiachtige modder als we gaan wandelen op de onverharde paden en in de tuin werken hebben we al gestaakt. Elke stap wordt je 3 cm langer met klompen klei aan je voeten. Op het gras van de poesta is het goed lopen en er zijn vele groepen reeen, vossen,fazanten, hazen, konijnen te spotten. Vooral nu er nog geen blad aan de bomen zit. De vogels zingen al weer of het een lieve lust is.

Onze straat wordt de komende weken geasfalteerd en er komen nieuwe diepere sloten , dus alles gaat hier even op de schop. Half april is het klaar precies voor het seizoen, dat is mooi.

Overal wordt weer veel gesnoeid en verbouwd om in mei klaar te zijn voor de nieuwe gasten. Vooral de havens groeien snel met nieuwe woonbootjes die zijn hier ook erg in trek.

Deze week was het nationale vrouwendag en iedere dame kreeg in de winkels een bloemetje. In dat soort dingen zijn ze hier erg attent . Volgende weekend is het eerste festival in Abádszalók een dorp hiet wat verderop. In de vroege ochtend worden de varkens levend aangevoerd en dit is een dag van het slachtritueel hier in Hongarije. Dit gebeurd hier nog steeds zo in Hongarije zoals wij dat thuisslachting noemen. Dit onder streng toezicht van keurmeesters .

Vele groepen uit omliggende dorpen en onze stad strijden om een prijs.

Ieder heeft een mooie hoek/stuk perceel om te werken en je kunt met eigen ogen zien hoe het vlees tot in de verse worst wordt verwerkt met kruiden,specerijen en zelfs rijst erin. Er is een dansgroep met volksdans die door het vele volk heen lopend luidruchtig(erg leuk) hun zang en dans vertonen. Je kunt met bonnetjes bordjes eten kopen en natuurlijk borreltjes palinka! Er hangt een groot varken aan het spit(erg lekker vlees) en er wordt een superlange verse worst geroosterd op een rond ijzeren wafelijzer dat steeds met een aantal mannen moet worden omgekeerd. Ook die kun je s middags proeven. Echt volksvermaak waarmee de tradities hier in stand gehouden worden.

Daaromheen is er natuurlijk een show met de echte Hongaarse hondenrassen,het Hongaarse aardewerk en roofvogels kunnen van dichtbij bekeken worden.

Kortom een smeltkroes van cultuur hier in de omgeving wat deze zomer in elk dorp op zijn manier wordt geviert. Elk seizoen is anders maar dit is wel de aftrap van het voorjaar hier. We gaan het mee maken . Groetjes Alex en Martina.