Hongaarse recepten.

https://natuurcamp.com/wp-content/uploads/2018/09/26564082.jpg
Cultuur

Goulashsoep (gulyásleves)

Benodigdheden (4 personen)
2 eetlepels olie
3 uien
2 rode paprika’s
2 tomaten
1 wortel
300g aardappelen
1 teen knoflook of 1 theelepel Knoflookcrème
600g runder(stoof)lappen
Zout naar smaak
1 eetlepel paprikapoeder pittig of mild
2 eetlepels Goulashcrème mild
1 eetlepel Paprikacrème pittig of Paprikacrème mild
1,2 liter water
1 bouillonblokje
laurierblad
1 theelepel karwijzaad
1 eetlepel Pittige pepersaus of Milde pepersaus

Bereidingswijze
Goulashsoep heeft een ruime tijd nodig om te garen, zodra deze klaar is zult u echter merken wat een heerlijk smeuïg gerecht dit is. Goulashsoep wordt traditioneel gegeten in combinatie met brood.

Snijd de uien door de helft en vervolgens in reepjes, de overige groente in blokjes. Snijd de runderlappen in blokjes.
Verhit de olie in een ruime soeppan of bogrács en fruit de uien enkele minuten. Doe vervolgens het vlees samen met de paprikapoeder in de pan en rooster dit enkele minuten. Voeg hier de Goulashcrème, Paprikacrème en zout naar smaak aan toe en overgiet het geheel met water. Breng het water aan de kook, plaats het bouillonblokje, laurierblad en knoflook in de pan en laat dit de komende anderhalf uur zachtjes gaar stoven.
Roer slechts af en toe.

Zodra het vlees al enigszins zacht is geworden (na +/- 1,5u) voegt u de gesneden paprika, tomaat en peen toe aan het geheel.

Voeg na 2 uur totaal de stukjes aardappel samen met de karwijzaad en de milde of pikante pepersaus toe. Deze laat u slechts de laatste 20 minuten zachtjes mee pruttelen.
Serveer de soep met stukjes brood en voeg crème fraiche toe naar smaak.

Eet smakelijk / jó étvágyat!

Bereidingstijd: +/- 2.5 uur
Bevat per portie: 495 kcal.

lecsó.

Bestanddelen (voor 5 personen):

500gr tomaten

twee uien

4 el. olie

evt. 150g spekjes

1 el. Paprikapoeder

2 el. Paprikacrème mild

1 kg vlezige paprika

1 tl. milde pepersaus

250g Kolbász, in plakjes

Bereidingswijze

Voor het bereiden van de lecsó wast en snijd u de tomaten in partjes en de paprika in ringen of dunne repen (verwijder eerst de pitjes). Doe olie in een ruime pan of bogrács. Pel de uien en snijd deze in halve ringen. Zodra de olie is opgewarmd fruit u de ui (met de spekjes) op hoog vuur tot deze glazig ziet. Haal de pan van het vuur en bestrooi de uien met paprikapoeder. Voeg ook de Paprikacrème toe. Hierna doet u de paprikaringen in de pan en bestrooi dit met zout en peper naar smaak. Kook het kort op middelhoog vuur.

Laat het vervolgens +/- 15 minuten zachtjes sudderen.

Voeg vervolgens de tomaten toe aan het geheel en snijd de kolbász in plakjes.Laat het geheel een kwartier doorsudderen op laag vuur, terwijl u af en toe zachtjes roert. Door het vocht van de tomaten ontstaat er een stevige saus. Voeg in de laatste 10 minuten de plakjes kolbász toe. De lecsó is ideaal als de paprika halfzacht is (laat deze niet té zacht worden). Roer op het einde de pikante of milde pepersaus door de lecsó en eet deze met Tarhonya, rijst of brood.

Eet smakelijk / Jó étvágyat!

Bereidingstijd: +/- 50 minuten

Pörkölt met varkensvlees (sertéspörkölt)

Benodigdheden (4 personen)

3 paarse uien

600g hamlappen

100g spek

2 paprika’s en 2 tomaten

Zout en peper naar smaak

1 theelepel komijnzaad

1 theelepel Knoflookcrème

2 theelepels paprikapoeder

1 eetlepel Poestasaus

1 eetlepel Paprikacrème mild of Paprikacrème pittig

1 theelepel Pittige pepersaus of Milde pepersaus

1 kg aardappels

Bereidingswijze

Was het vlees en snijd het in stukjes van ca. 2 cm. Snijd de uien in helften en vervolgens in repen, de paprika en de tomaten in stukjes. Verhit de olie in een pan en fruit de ui samen met de spekreepjes tot de ui glazig ziet. Voeg hier de paprikapoeder en het vlees aan toe en roer dit ca. 5 minuten om totdat het vlees aan alle kanten bruin kleurt.

Kruid het geheel met zout en peper naar smaak, Poestasaus en Paprikacrème en voeg hier 200 ml water aan toe.

Hierna strooit u de paprika, tomaat en de knoflookcrème zachtjes in de pan. Zodra het aan de kook is geraakt, laat u de pörkölt op laag vuur circa anderhalf uur sudderen. Indien er water verdampt, voegt u steeds een hoeveelheid toe waardoor het geheel net niet onder water staat. Roer regelmatig om.

Nadat het vlees zachtjes door suddert, voegt u de stukjes aardappel toe en laat deze de laatste 30 minuten meegaren. Hierna haalt u de pan volledig van het vuur en voegt u de pikante pepersaus toe. Vervolgens laat u de pörkölt nog 10 minuten nagaren zonder vuur zodat het de stevige structuur krijgt waar pörkölt om bekend staat.

Serveer met Tarhonya (in Nederland is dit te vinden als Tarly), pasta of knoedels.

Eet smakelijk / Jó étvágyat!

Bereidingstijd: 2 uur en 15 minuten

Bevat per portie: 750 kcal

Rundergoulash – Marha gulyás

Door de beschrijving te volgen zal u een heerlijke gevulde Goulashschotel bereiden. Goulash maken vergt nu eenmaal wat tijd, het wachten zal echter rijkelijk worden beloond. Geniet optimaal van goulash met een glas wijn erbij.

Benodigdheden (4 pers.)

1 kg runderlappen

3 eetlepels olie

3 uien

2 rode of groene paprika’s

4 tomaten

1 eetlepel Paprikacrème pittig of Paprikacrème mild

2 eetlepels Goulashcrème pittig of Goulashcrème mild

1 theelepel Knoflookcrème

1 el. Karwijzaad

1 el. Paprikapoeder

Peper en zout

1 theel. Pikante pepersaus

Bereidingswijze

Snijd het vlees in blokjes van ± 2 cm., de paprika en tomaten in kleine stukjes. Pel de ui en snijd deze in halve ringen. Verhit de olie en fruit hierin de ui goudbruin. Bestrooi met paprikapoeder en doe de paprika- en goulashcrème erbij. Voeg het vlees toe aan de pan, bestrooi dit met karwijzaad, peper en zout en roer de knoflookcrème erdoor. Rooster het vlees al roerend tot dit van alle kanten is dichtgeschroeid. Hierna roert u de gesneden paprika en tomaat door het geheel en voegt u water toe totdat het net niet onder water staat.

Breng het aan de kook, zodra het geheel kookt zet u het vuur op een lage stand en laat het +/- 2 uur zachtjes gaarstoven. In tegenstelling tot de goulashsoep is het de bedoeling dat het geheel een stevige structuur krijgt. Indien er op den duur vocht verdampt (controleer regelmatig) voegt u daarom steeds een minimale hoeveelheid water toe. Na 2 uur roert u de pikante pepersaus door de goulash.

Na ongeveer 2,5 uur heeft u op deze manier een rijkelijke goulashschotel bereid waar u ongetwijfeld van zult genieten. De goulash kunt u eten met brood, galuska of tarhonya. Roer naar smaak crème fraiche door de goulash.

Eetsmakelijk / Jó étvágyat!

Bereidingstijd: ± 2,5 uur