Pasen in Hongarije.

http://natuurcamp.com/wp-content/uploads/2017/04/IMG_3485.jpg
Cultuur

Palmpasen in Hongarije.

 

Het is vandaag weer een stralende dag 9 april 2017.

 

Strakblauwe lucht en nestelende vogels.

Zoemende bijen in alle fruitbomen en vechtende merels om de gunst van een vrouwtje. Ook de hazen in het veld rammelen er op los en hebben ons wandelaars vaak niet in de gaten.

Ook de reeën zijn minder schuw en we zien vaak bokjes alleen lopen waarschijnlijk uit de groep gezet.

Het geluid van maaimachines alom iedereen begint zijn tuin en terrasje weer in orde te maken. Ook om volgende week de eerste toeristen te ontvangen met Pasen. De eerste paasmarkten zijn al een feit en gisteren was de eerste trouwerij al hier bij het meer. Een idyllisch plekje wat vele stelletjes hier naartoe brengt om het ja-woord te geven.

Mijn groenten plantjes doen het uitstekend en ze zijn al gedeeltelijk uit elkaar gezet ofwel verspeent. We moeten nog erg opletten voor nachtvorst maar overdag moet het glas er wel af. Volgens de Hongaren moet de temperatuur van de grond 18 graden zijn om pompoenen in de volle grond te zaaien. Mei en niet eerder, dus nog ff geduld. Volgende week is het Pasen en dan mogen de mannen de vrouwen nat gooien met emmertjes water…hoe komen ze erop!

Goede Vrijdag is ook een officiële vrije dag hier in dit land, de kerk speelt hier nog een grote rol voor katholiek en protestants.

De tuin bij de buren in de straat is gesnoeid en we hebben het loof maar opgestookt omdat het heel veel was voor de vuilnisdienst. Toen hebben we ook maar meteen de boracs(pan) gebruikt en de eerste pan goulashsoep gemaakt van dit jaar. Overal tulpen en fruitbomen in bloei, minstens net zoveel bolbloemen als in Nederland. We hebben deze week een rondje met de boot gevaren en 5 vissen gevangen. Het is hier vaak windstil en dan is het heerlijk op het meer, geen jas nodig gehad. We zagen slangen zwemmen en wilde zwijnen op de kant! Het ijsvogeltje ook die heeft de koude winter overleeft en de ooievaars die hier in het dorp altijd zitten te broeden zijn ook aangekomen. Vele kraanvogels komen met veel geweld overvliegen in de ochtend en avond om aan te sterken in de ondiepe visvijvers. Dit is toch wel een van de mooiste periodes van het jaar als je de deuren weer kunt openzetten en de jas niet meer nodig is.