Hongaarse pompoenpit olie.

http://natuurcamp.com/wp-content/uploads/2017/05/18447101_1200554063401255_3700406055999920399_n.jpg
Cultuur

Pompoenpitolie uit Hongarije – ongekend lekkere mogelijkheden.

Pompoenpitolie is heel voorzichtig bezig met een opmars naar het keukenkastje. In elk geval naar mijn keukenkastje.
Uit Hongarije komt veel goede pompoenpitolie. Hier een traditioneel product van de volle grond. Er is daar geen huishouden zónder pompoenpitolie. En dat is niet zo vreemd want het is erg lekker. Bovendien wordt van pompoenpitolie gezegd dat het tal van gezondheidsvoordelen heeft.
Pompoenpitolie koude persing;
Pompoenpitolie wordt koud geperst uit -je raadt het al- pompoenpitten zonder vliesjes. De pitten worden zowel rauw gebruikt als licht geroosterd, wat een subtiel verschil in smaak oplevert maar geen invloed heeft op de samenstelling en de eigenschappen van de olie. Pompoenpitolie bevat veel vitamine E en K, antioxidanten en omega 3 – een bewezen goed vet.

Voordat ik de goede eigenschappen ga noemen, pompoenpitolie (en ook pompoenpitpasta!) is vooral ook erg lekker. Maar dan moet je het wel koud gebruiken en er niet in gaan bakken of braden. Anders gaan de nootachtige smaak en de goede eigenschappen verloren.
Twee soorten pompoenpitolie
Er zijn twee soorten pompoenpitolie. De een is geperst uit rauwe pitten, de ander is geperst uit pitten die eerst lichtgeroosterd zijn. Het verschil is dat de lichtgeroosterde ook inderdaad mooi subtiel geroosterd smaakt. Deze laatste is uiteraard niet geschikt voor mensen die een raw food dieet volgen.
Hoe gebruik je pompoenpitolie?
Pompoenpitolie kun je op verschillende manieren gebruiken. Het past perfect in een vegetarisch dieet of veganistisch dieet. De olie van rauwe pitten kan ook door raw foodies worden gegeten. Schenk wat olie door de soep, net voor je het serveert. Of verrijk er je salades mee. Of gebruik het als ingrediënt voor dressings. Je kunt ook een drupje pompoenpitolie over een bolletje vanille-ijs gieten. Door de risotto, de muesli, warme groenten, over je gekookte eitje… heerlijke mogelijkheden genoeg.